Ramazan’da uzun süre tokluk için özellikle sahurda tüketilen gıdalara dikkat edilmesi gerekiyor. İşte sahurda mutlaka tüketilmesi gerekenler ve metabolizmayı hızlandırıp, tok tutan besinler…
Ramazan ayında yeterli, dengeli ve kaliteli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az iki öğünü tamamlamak ve sahuru atlamamak önemli. Zira sahur öğününün kahvaltının yerini alması gerekiyor. Sahurda mutlaka proteinden zengin besinler ve tahıllı ekmek gibi kompleks karbonhidratlar olmalı: 1 bardak kefir, 1 yumurta, tam yağlı beyaz peynir, tam tahıllı ekmek, koyu yeşil yapraklı sebzeler (tere, roka gibi) ve bunlara ek olarak 1 orta boy taze mevsim meyvesi gibi.
Yumurtanın proteinden en zengin besin olduğuna dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Aslıhan Kara, “1 yumurta yaklaşık 35-40 gram ete eş değerdir. Yumurtanın ete göre iki önemli üstünlüğü vardır. Bunlardan biri A vitamini içermesi, diğeri ise doymamış yağ içermesi. Yumurtanın içeriğinde ‘lesitin’ olduğu için zihinsel işlevleri de geliştirir. Ayrıca üzerine çörekotu serpebilirsiniz, hem kan şekerini dengeler hem de bağışıklığı güçlendirir. Kefir ise yağ içeriği sebebiyle mide iç çeperini koruyucu bir katmanla sarar ve midenizi korur. Aynı zamanda tokluk hissi sağlar, probiyotik bir besin olduğu için sindirim sistemi için de iyidir.” diyor.
Metabolizmayı Hızlandıran ve Tok Tutan 10 Besin
Ramazan ayında en çok metabolizmamızı hızlandıran ve bizi gün boyunca tok tutacak besinlere ihtiyacımız var. İşte bu besinler;
– Yeşil mercimek
– Tam tahıllı ekmek
– Ev yapımı yoğurt
– Kefir
– Yulaf
– Yumurta
– Somon
– Muz
– Chia tohumu
– Maş fasulyesi