11 ayın sultanı Ramazan ayı geldi… Bu ay bizim için ne ziyafet ne de zayıflamanın bir yolu dediğimiz bir ay değildir. Ramazan ayı huzur, ibadet, dinginlik, şükretmenin gerekliliği ve paylaşmanın önemini anlatan bir aydır bizim için. Ramazan sofralarımızı kurarken tüm bunlara özen göstermeli ve vücut sağlığının korunması için de şu hususlara dikkat etmeliyiz.
- Ramazan ayı boyunca yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.
- Aşırı acıkma problemi yaşayanlar, midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı önleyen nohut, bulgur pilavı, mercimek gibi besinleri tüketebilir.
- İftar vaktinde kısa zamanda fazla besin tüketmek yerine, iftardan sonra aralıklı ve az porsiyonlarla beslenmek daha sağlıklıdır.
- Yemekler hızlı yenilmemeli, yavaş yavaş iyice çiğnenerek yutulmalıdır.
- Sahur öğünü atlanmamalı, hafif besinlerle mutlaka yapılmalıdır.
- İftara zeytin, çorba gibi hafif besinlerle başlanarak, sonra az yağlı yemek veya sebzelerle devam edilmelidir.
- İftar ve sahurda porsiyon kontrolü yaparak kuruyemiş tüketilmesine özen gösterilmelidir.
- İftarda aşırı yağlı ve şerbetli tatlılar yerine sütlü hafif tatlılar ya da meyve tercih edilmelidir.
- Susama ihtiyacı duyulmasa bile iftar ve sahur arasında bol su içilmelidir. Suya ek olarak süt, ayran, soda, meyve suyu veya bitki çayları da tercih edilebilmektedir. Ancak meyve suyunun glisemik indeksi yüksek olması nedeniyle çok fazla tüketilmemesi önerilir.
- Yemekleri pişirme yöntemi en az tüketmek kadar önemlidir. Ramazan ayında özellikle ızgara, haşlama, buğulama gibi hafif pişirme teknikleriyle hazırlanan besinleri tüketmekte fayda vardır.
- İftardan sonra 1-2 saat yürüyüş yapmak sindirim sistemine yardımcı olacaktır.
- İftardan hemen sonra tatlı tüketimi önerilmemektedir. Hafif bir tatlı ya da meyve iftardan 1-2 saat sonra tüketilebilir.
- Ramazan ayında beslenme düzenindeki değişikliklerden dolayı kabızlık oluşabilmektedir. Kabızlığı önlemek için sıvı alımına dikkat edilmelidir. Yemeklerde lif oranı yüksek olan kuru baklagiller, sebzeler, kepekli tahıllar ve tam buğday ekmeği vb. tercih edilmelidir. Buna ek olarak taze meyve, hoşaf, komposto ve kuruyemiş tüketimi de önemlidir.