Kurban Bayramı yaklaşırken, etin en sağlıklı şekilde nasıl muhafaza edileceği de merak ediliyor. İşte kurban etini saklamanın püf noktaları…
Kesilip parçalanan sıcak kurban eti öncelikle serin ve temiz bir yerde 3-4 saat boyunca dinlendirilip havalandırılmalı, zaman zaman da tersyüz edilmeli. Bu işlem, etin soğumasını sağlamak ve sıcak olan kurban etindeki bakteri faaliyetini yavaşlatmak adına önemli. Uzun süre poşette kalan etin bozulma süreci hızlanacağından, kesim işleminden sonra poşetlere konan etler olabildiğince hızlı bir şekilde poşetten çıkarılmalı. Etin kirli yüzeyle temas etmesi halinde ise bakteri yayılımına yol açan yıkama işlemi yerine o kısmın kesilip atılması daha doğru.
Kurban etini en iyi saklama yolunun büyük parçalar halinde derin dondurucuda muhafaza etmek olduğunu söyleyen uzmanlar, et ne kadar küçük boyutta parçalanırsa raf ömrünün de o kadar kısa olacağını belirtiyor. Ancak büyük miktarda eti evde muhafaza etmekte zorlanacak olan tüketiciler yemeklerde tercih edilecek şekilde bir doğrama yöntemi geliştirebilir. Arzuya göre doğranan etler -18 derecede muhafaza edilmeli. Dondurma işleminde kullanılabilecek kadar eti bir arada paketlemek de pratik bir çözüm olabilir. Et, uygun koşulların sağlanmasının ardından derin dondurucuda 6 ay süreyle bekletilebilir. Çözündürme işleminden sonra et kesinlikle tekrar dondurulmamalı.