İstanbul’un tarihi pastanelerine keşfe çıkmaya ne dersiniz? Nostaljik bir deneyim yaşamanız ve lezzetli tatlılarla buluşmanız için İstanbul’un tarihi pastanelerini bu yazıda bir araya getirdik.
Savoy Pastanesi, Beyoğlu
1950 yılında açılan Savoy Pastanesi, günümüze kadar süren yolculuğunda birkaç defa el değiştirdi fakat bugün Sıraserviler Caddesi üzerinde hala hizmet veriyor. Birçok güzel lezzetinin yanı sıra kahvaltıları ile de meşhur olan Savoy Pastanesi’nin sütlü fındıklı gofretini, kestane şekeri ve browni kekli lezzet topu karyokasını mutlaka denemelisiniz.
Baylan Pastanesi, Kadıköy
Baylan’ın meşhur tatlısı Kup Griye, ilk defa 1954 yılında hazırlanmış ve o günden bugüne pastanenin en sevilen tatlısı olmuş. Kup Griye; vanilyalı ve karamelli dondurma ile kremşanti, bal, badem ve karamel sosundan oluşan hoş bir tatlı. Tarihi Baylan Pastanesi’nin denenmesi gereken diğer tatları ise; trüf, adisababa, montebianco ve makaronları…
İnci Pastanesi, Beyoğlu
Geçtiğimiz kış her zamanki yerinden kepenklerini indiren, profiterolleri ile ünlü İnci Pastanesi Beyoğlu’nda başka bir adreste ziyaretçilerini ağırlıyor. Türkiye’de profiterolü üretip satışa sunan ilk yer olan ve 1944 yılında kurulan İnci, İstanbul’un nostaljik pastaneleri listesinde üst sıralarda konumlanıyor. Mekan İstiklal Caddesi üzerindeki Mis Sokak’ta yer alıyor.
Cemilzade, Kadıköy
Cemilzade’de sadece lokum, ezme ve badem şekeri satılıyor. 1883 yılında kurulan Cemilzade; fındıklı ve güllü lokumları, hindistan cevizli, meyveli fıstık ve badem ezmeleri, susamlı, tarçınlı, naneli ve limonlu akide şekerleri ile oldukça meşhur. Özellikle çifte kavrulmuş çikolata kaplı badem ezmesi fazlasıyla beğeniliyor.
Patisserie de Pera, Beyoğlu
Pera Palace Hotel’in efsanevi pastanesi Patisserie de Pera, otelin girişinde sol tarafta bulunuyor. Eskiden beri bir İstanbul klasiği olan Patisserie de Pera’da, özel Fransız pastaları, kuruvasanlar, makaronlar ve el yapımı çikolata bulunuyor. 24 kişilik oturma alanına sahip olan bu çok özel Fransız tarzı pastane; dantel perdeleri, gümüş şekerlikleri, nadide porselen takımları ile konuklarına her şeyiyle özel bir mekânda olduklarını hissettiriyor.