İstanbul’un 500 yıllık kuş tarihine kaynaklık eden İstanbul’un Kuşları, İBB Yayınları’nca okurlarla buluşturuldu.

Süreyya İsfendiyaroğlu, Ahmet Karataş, Zeynel Arslangündoğdu ve Ömral Ünsal Özkoç tarafından hazırlanan İstanbul’un Kuşları günümüze kadar kaynaklara ve bilimsel veri tabanlarına geçmiş 397 kuş türünü tüm detaylarıyla anlatıyor.

İstanbul’un doğasını ve kuşlarını tanımanın, onları korumanın da en önemli adımı olduğu düşüncesinden yola çıkarak hazırlanan eser, tarihi boyunca İstanbul’un gökyüzünde uçmuş tüm kuşları tanıtan, kentin doğasını anlatan temel bir kaynak niteliği taşıyor.

Ulaşılabilen en eski tarihî kaynaklardan güncel veri tabanlarındaki yakın tarihli gözlemlere kadar tüm kayıtların incelenmesi neticesinde oluşturulan İstanbul’un Kuşları, İstanbul hakkında kuş listeleri hazırlamış seyyah ve bilim adamlarının yapıtlarında, satır aralarında kaybolmuş bazı nadir türlere ait detaylara da yer veriyor.

İstanbul Boğazı’nda her yıl ilkbahar ve sonbahar aylarında yüz binlerce kuş Afrika ve Avrupa kıtaları arasında gidip gelirken; kentin gökyüzünü, ormanlarını, çayırlarını, tarlalarını, sulak alanlarını ve deniz kıyılarını şenlendiriyor. Kuşların evriminden uçmanın anatomisine, İstanbul’un 500 yıllık kuş tarihinden kuş göçüne ve kuş yuvalarına kadar pek çok detayı özel arşiv fotoğraflarıyla göreceğiniz eser, titiz bir araştırmanın ve bilimsel çalışmanın ürünü.

Kuşlar hakkında bu detaylı tanımlamalar dışında, kuş seslerini de tanıyabilmek adına metinlerde bir kare kod yer alıyor. Bu kod üzerinden kuşların dünyada görüldüğü yerlerde doğa severlerin kaydedip paylaştığı, üreme ve üreme dışı zamanlarında aynı kuş türlerinin çıkardığı farklı sesleri dinleme fırsatı sunuluyor.

Zengin görsellerin yer aldığı bu eser İstanbul’un kuşlarını, habitatını tanımamıza, sevmemize ve korumamıza vesile olabilecek nitelikte.