Yüzlerce yıllık bir yeme-içme kültürünün mirasını taşıyan İstanbul’da, mutlaka tadılması gereken sokak lezzetlerin bir listesini çıkardık.
Balık Ekmek:
Balık ekmek İstanbulluların olduğu kadar yerli/yabancı turistlerin der ilgisini çeken bir lezzetler arasında yer alıyor. Mis gibi kokusuyla bile sizi kendisine çeken bu enfes tat, diğer sokak lezzetleri gibi sokakta yiyince çok ayrı bir keyif veriyor. Eminönü, Karaköy ve Kadıköy deniz manzarasına karşı balık ekmeğin en lezzetlisini yiyebileceğiniz yerler arasında başı çekiyor.
Midye Dolma:
İstanbul’un vazgeçilmez sokak lezzetlerinden biri de midye dolma. İstanbul’da sıkça karşınıza çıkabilecek olan bu lezzet, bol limonu ve tadı damakta kalan iç pilavıyla; Taksim, Beşiktaş ve Kadıköy başta olmak üzere pek çok ilçede ve semtte bulabilirsiniz. Mideye dolmanın bir özelliği de yedikçe daha çok yeme isteği uyandırması. Aranızda mutlaka “En çok kaç tane yiyebilirsin” şeklinde iddiaya girenler olduğuna eminiz.
Simit:
Her sınıftan insanın ortak lezzeti olan simit, İstanbul’la özdeşleşmiş sokak lezzetlerinin en bilinenleri arasında… Özellikle vapurla karşıya geçerken yenilen simite bir de çay eşlik ediyorsa keyfiniz ikiye katlanır. İstanbul’daki en iyi simidi; meydanlarda, semt pazarlarında ya da ara sokaklarda el arabasıyla gezen simitçilerde bulabilirsiniz.
Kokoreç:
Temizliğine güvendiğiniz ve bildiğiniz bir yerden yemeniz gereken kokoreç, dana ya da kuzu etinden yapılıyor. İnce bağırsak ve bumbar bir şişe batırılıp döndürülerek pişiriliyor. Et piştikten sonra üzerine karabiber, pul biber, kekik ve tuz gibi baharatlar eklenip ince ince doğranıp seçiminize göre yarım ya da çeyrek ekmeğe koyularak servis ediliyor. En iyi kokoreci yemek için ise Çengelköy ya da Kadıköy tarafına gidebilirsiniz.
Nohutlu Pilav:
Evler de yapılan bir yemek olan nohutlu pilav asla sokakta yediğinizin yerini tutamaz.Bu yüzden tavsiyemiz eğer sokakta bir pilav arabası görürseniz bu fırsatı değerlendirin ve hemen kendinizi pilav-ayranla ödüllendirin.
Ortaköy Kumpiri:
Patatesin en lezzetli hallerinden biri olan kumpir, fırınlanmış tombul bir patatesin ortadan kesilip kaşar, tuz ve tereyağıyla harmanlanmasıyla hazırlanıyor. İçine eklenen rengarenk salata, meze ve garnitürlerle de üst düzey bir lezzete ulaşıyor. İstanbul’da bu lezzetin en meşhur olduğu yer Ortaköy olarak biliniyor; ancak bugün Beşiktaş, Üsküdar, Çengelköy ve Bakırköy’de de çok lezzetli kumpirler yiyebiliyorsunuz.
Boza:
Birçok kişinin çocukluğuna dair en güzel anıları hatırlatan huzur veren geleneksel bir lezzet, boza. Hatta pek çoğumuz büyüklerinden kış aylarında sokaklarda “Bozaaa!” diye seslenerek gezen o ünlü bozacıları dinlemiştir. İşte o nostaljik lezzeti, usulüne uygun bir şekilde tarçınıyla leblebisiyle içmek için Fatih’in Vefa semtine uğrayabilirsiniz.
Kestane:
Kendine has kokusunu aldığınız anda size “İstanbul’dayım!” dedirten nefis bir yiyecek. Özellikle kış aylarında yaptığınız İstanbul gezilerinizde mutlaka bir fırsatını bulup tatmanız gereken bir sokak lezzeti. Özellikle Beyoğlu bölgesine geldiğinizde yine el arabalarında sık sık görebileceğiniz bu yiyeceği, kese kağıdına doldurup İstiklal Caddesi’ni gezebilir, Kuledibi’nden Karaköy’e inerek mini bir İstanbul turu yapabilirsiniz.
Islak Hamburger:
Ünü, şehir sınırlarını aşmış bir diğer İstanbul sokak lezzeti ise ıslak hamburger. Islak hamburger, özel domates sosuna bulanmış pofuduk hamburger ekmeği ve enfes köftesiyle mideleri fethediyor. Günümüzde bu lezzet o kadar popüler olmuş durumdaki Taksim ve ıslak hamburger ayrılmaz bir ikili gibi. Genellikle geç saatlerde, Taksim Meydanı’nda yenmesiyle bilinen bu nefis hamburgeri artık İstanbul’un birçok farklı noktasında da deneyimleyebilirsiniz.