İstanbul’da sanatseverlerin doyasıya gezebileceği onlarca müze var. Bu müzelerin birçoğu ücretli olduğu gibi hiçbir ücret ödemeden dolaşabileceğiniz müzeler de mevcut. İşte İstanbul’da ücretsiz olarak gezebileceğiniz 25 muhteşem müze…

Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi
Türk Dünyası Kültür Mahallesi, ziyaretçilerini Türk dünyasının farklı renkleri, desenleri, eserleri arasında yolculuğa çıkarıyor. Topkapı Kültür Parkı içerisinde yer alan mahallede; Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, RF Tataristan ve RF Başkortostan evleri ile Ebu Nasr El Farabi Evi yer alıyor.

Haftanın her günü 8.30 – 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Adres: Maltepe Mah. Topkapı Kültür Parkı Osmanlı Evleri, Zeytinburnu 

Atatürk Müzesi
İstanbul’un Şişli ilçesinde yer alan Atatürk Müzesi 1942’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından müzeye dönüştürüldü. Atatürk, I. Dünya Savaşı’nın sonra ermesiyle birlikte Suriye cephesinden ayrılarak İstanbul’a geldi. O tarihte birkaç farklı yerde konaklayan Atatürk, son olarak buraya yerleşti ve Samsun’a hareket ettiği güne dek bu evde oturdu. Müzede; Atatürk’ün kişisel eşyaları, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı ile ilgili çeşitli materyaller ve farklı ressamlara ait tablolar sergileniyor.

Pazar ve Perşembe günleri hariç saat 09.00 – 16.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Adres: Meşrutiyet Mah. Halaskargazi Cad. No:140, Şişli

Kâzım Karabekir Müzesi
Müzenin bulunduğu köşk Sultan II. Abdülhamid’in Maarif Nazırı Antepli Münif Tahir Paşa tarafından İtalyan mimar ve heykeltıraş Rozette’ye yaptırıldı. 15 Kasım 1930 yılında Kâzım Karabekir Paşa tarafından satın alındı. Paşa, ailesiyle birlikte Ankara’ya taşındığı 1938 yılına kadar burada yaşadı. Müzede; Paşa ve ailesine ait özel eşyalar sergileniyor.

Salı ve Perşembe günleri açık olan müze 09.30 – 16.30 arasında ziyaret edilebilir.

Adres: Erenköy Mah. Kazım Karabekir Sok. No:4/2 Kadıköy

Aşiyan Müzesi
Tevfik Fikret’in 1906-1915 arasında Şair Tevfik Fikret’in yaşadığı ev 1945 yılından bu yana müze olarak hizmet veriyor. Müzede; Tevfik Fikret ve ailesine ait eşyaların yanı sıra Tanzimat Edebiyatı ve özellikle Edebiyat-ı Cedide döneminin önemli sanatçıların da eşyaları sergileniyor.

Pazartesi günleri haricinde 09.00 – 16.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Adres: Bebek Mah. Aşiyan Yolu, Beşiktaş

Uçurtma Müzesi
Uçurtma sevdalısı Mehmet Naci Aköz 2005 yılında dünyanın farklı ülkelerinden topladığı uçurtma koleksiyonu ile Uçurtma Müzesi’ni kurmuştur. Müzede; 6 kıta ve 33 ülkeden toplanan 2500’ü aşkın uçurtmanın yanı sıra uçurtmalar ilgili kitaplardan oluşan bir de “Uçurtma Kütüphanesi” bulunuyor.

Pazar günleri hariç haftanın altı günü 09:30 – 17:30 saatleri arasında ziyarete açıktır. Müzeyi Cumartesi ziyaret etmek isteyenlerin randevu alması gerekmektedir.

Adres: Aziz Mahmut Hüdai Mah. Bakıcı Sok. Uncular Cad. No 12 -A, 34670 Üsküdar 

Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi ve Sanat Galerisi
Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi İstanbul’da tarihi hipodrom olarak adlandırılan alanın güneyinde tarihi Sphendone duvarlarının üstüne konumlanmıştır. 20. yüzyılda kullanımı İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisine verilen yapı, Marmara Üniversitesi rektörlük binası olarak kullanılmaya başlanmıştır. 2008 yılında ise Rektörlük binasının giriş katı “Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi ve Sanat Galerisi” adıyla müzeye çevrilmiştir.

Pazartesi günü ve resmi tatil günleri haricinde 10.00-16.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Adres: Küçük Ayasofya Mah. Üçler Sok. No:2 Sultanahmet, Fatih 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi
1988 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından hizmete sunulmuştur. Türkiye’nin ilk, dünyanın dördüncü basın müzesidir. Müzede; basın teknolojilerinin günümüze kadar uğradığı değişimi gösteren araç-gereçler ve Türk gazetecilik tarihinin gelişimini anlatan belge ve gazeteler sergilenir.

Hafta içi her gün 14.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Adres: Divanyolu Cad. No.76 Çemberlitaş, Fatih 

Doğançay Müzesi
2004’te Beyoğlu’nda, 150 yıllık tarihi bir binada hizmete açılan Doğançay Müzesi’nde; Burhan Doğançay’ın eserlerinden küçük bir retrospektif ile birlikte babası Adil Doğançay’ın eserleri sergileniyor.

Pazartesi hariç haftanın altı günü saat 10.00 – 18.00 arasında ziyaret edilebilir.

Adres: Balo Sok. No: 42, Beyoğlu 

Sait Faik Abasıyanık Müzesi
1959’da açılan müze içerisinde; yazar Sait Faik Abasıyanık’ın yaşamına tanıklık etmiş eşyalar, fotoğraflar, mektuplar, kartpostallar ve eserlerine konu olan sayısız hatırasının izlerini taşıyan nice eşya ve belge ziyaretçilere sunuluyor.

Pazartesi ve Salı günleri hariç haftanın beş günü, 10.30-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Adres: Çayır Sok. No:15, Burgazada 

İstanbul Demiryolu Müzesi
2005’te açılan İstanbul Demiryolu Müzesi’nde; demiryolu parçaları, uyarı levhaları, ofis gereçleri, plakalar, istasyon saati, istasyon zili, fotoğraflar ve belgeler olmak üzere 300’e yakın eser sergileniyor.

Cumartesi, Pazar, Pazartesi ve resmi tatil günleri haricinde 10.30- 15.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Adres: İstanbul Garı (Sirkeci) Hocapaşa Mah. Eminönü)

IMOGA Grafik Sanatlar Müzesi
Türkiye’de özgün baskının ne olduğunun bilincinin oluşturulması, yerleştirilmesi ve sanat izleyicisine özgün baskıyı anlatmak amacıyla Süleyman Saim Tekcan tarafından kurulan IMOGA Grafik Sanatlar Müzesi, ziyaretçilerine Türk sanat belleğinin önemli bir bölümünü izleme olanağı sağlamanın yanı sıra, dünya boyutunda Türkiye’deki özgün baskı ile ilgili bütün envanteri görme ve bu konudaki bütün bilgiye erişim fırsatını sunuyor.

Pazar ve Pazartesi hariç her gün 10.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Adres: Ünalan Mah. Keban Cad. No:20 Üsküdar 

İstanbul PTT Müzesi
Büyük Postane`nin arkasında ve alt katında bulunan müze Posta, Telgraf ve Telefon, Pul olmak üzere üç ayrı bölümden meydana gelmiştir. 23 Ekim 1840’ta başlayarak günümüze kadar posta hizmetlerinde kullanılan araç ve gereçler sergileniyor.

Hafta içi her gün 08.30 – 12.30 ve 13.30-17.30 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Adres: Hobyar Mah. Zaptiye Cad. Yeni Postane Sok. No: 25 Eminönü 

Taceddin Dergâhı ve Mehmet Âkif Ersoy Müzesi
Orijinali Ankara’da bulunan Taceddin Dergâhı’nın birebir ölçülerinde ve yönünde yapılan Müze de; İstiklal Marşı bestesi taş plak ve Mehmet Âkif Ersoy’a ait şiirlerin el yazısıyla yazıldığı defter beratının da yer aldığı toplamda 685 adet yazılı eser ve 127 adet Mehmet Âkif Ersoy’a ait orijinal materyal bulunuyor.

Pazartesi, Cuma ve Pazar günleri hariç haftanın dört günü 09.30 – 16.15 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Adres: Kazım Karabekir Mah. Mehmet Akif Bulvarı No:57, Bağcılar 

Osmanlı Bankası Müzesi
1863 yılında Bank-ı Osmani-i Şahane adı altında kurulan Osmanlı Bankası, uzun yıllar Osmanlı İmparatorluğu’nun resmi bankası olarak kullanılmıştır. Bankanın genel müdürlük binası, 2002 yılından itibaren müze olarak kullanılıyor. Osmanlı Bankası Müzesi, içerdiği nesne ve belgelerin yanı sıra tasarımıyla, bankanın merkezî rol oynadığı geç Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemlerinin az bilinen dünyasını yansıtır.

Pazartesi günleri dışında, 09.00 – 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Adres: Karaköy, Bankalar Cad. No:11, Beyoğlu 

İstanbul Modern
Türkiye’nin sanatsal yaratıcılığını ve kültürel kimliğini ulusal ve uluslararası sanat ortamıyla paylaşmak amacıyla 2004 yılında İstanbul Modern, disiplinlerarası etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. İstanbul Modern, uluslararası bir yönelimle, modern ve çağdaş sanat yapıtlarını, fotoğraf, tasarım, mimari, yeni medya ve sinema alanlarındaki üretimleri koleksiyonunda toplar, korur, sergiler ve belgeler.

Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma 10.00 – 18.00 saatleri arasında, Pazar günleri 11.00 – 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

*Müze, Perşembe günleri ücretsiz olup, Salı günleri saat 14.00 – 18.00 arası, 18 – 25 yaşındaki, Türkiye’de ikamet eden gençlere ücretsizdir.

Adres: Asmalımescit Mah. Meşrutiyet Cad. No:99, Beyoğlu 

Galatasaray Üniversitesi Kültür ve Sanat Merkezi
Nüvesini 1915 yılında Ali Sami Yen tarafından kurulan Galatasaray Müzesi’nden alan Galatasaray Üniversitesi Kültür ve Sanat Merkezi, 6 Aralık 2009 tarihinden bu yana İstiklal Caddesi No:90 adresindeki Tarihi Beyoğlu Postanesi’nde hizmet veriyor. Merkezin birinci katında Galatasaray Lisesi’nin kuruluşundan bugüne öyküsü; öğrencilerin üniformaları, derslerde kullandığı aletler gibi pek çok nesne ve fotoğraf yer almakta; ikinci katında ise Galatasaray Spor Kulübü’nün kuruluşundan bugüne hikâyesi, 1905’den bu yana kazanılan kupalardan bir kısmı, Metin Oktay’ın forması ve birçok fotoğraf ve spor nesnesi bulunuyor.

Pazartesi günleri haricinde 10.00 – 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Adres: İstiklal Cad. No:90 Beyoğlu 

Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi
2001 yılında Türkiye’nin ilk çağdaş sanat müzesi olarak koleksiyoner Sevda ve Can Elgiz tarafından kuruldu. Eski adıyla Proje4L olarak tanınan özel müzede, çok sayıda genç sanatçı ve küratörün projesine yer verilmiş ve çağdaş sanatın gelişimi uluslararası platforma taşınmıştır. Müze misyonuna devam ederek, sürekli Elgiz Koleksiyonu sergisinin yanında dinamizmi ve güncelliği yakalamak üzere çeşitli süreli sergiler, eğitim ve sosyal programlarına yer veriyor.

Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma günleri 10.00 – 17.00 saatleri arasında, Cumartesi günleri 10.00 – 16.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Adres: Maslak Mah. Maslak Meydan Sok. Beybi Giz Plaza, Sarıyer 

Türkiye İş Bankası Müzesi
14 Kasım 2007 tarihinde Türkiye İş Bankası tarafından ziyarete açılmıştır.  Türkiye İş Bankası Müzesi, içinde bulunduğu binanın iki katına yayılmış koleksiyonu ile yıl boyu açıktır.

Salı-Pazar günleri arası 11.00-16.00 saatlerinde ziyarete açıktır.

Adres: Hobyar Mah. Bankacılar Cad. No: 2 Bahçekapı, Eminönü 

Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, Türk Edebiyatının en önemli isimlerinden romancı, öykücü ve şair Ahmet Hamdi Tanpınar’ın adını taşıyan Edebiyat Müze Kütüphanesi 12 Kasım 2011 yılında ziyarete açılmıştır. Kütüphanede 1000’i aşkın yazarın 9021 adet kitabı mevcuttur. Müze kütüphanede, 33 ayrı yazarın 100’ü aşkın ayrı eşyası-belgesi bulunuyor. Ayrıca 60 farklı kurumun verdiği 700’ü aşkın ödüllü kitap bulunuyor.

Hafta içi her gün 10.00 – 19.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Adres: Cankurtaran Mah., Gülhane Parkı içi, No:1, Alay Köşkü, Fatih 

Heybeliada İsmet İnönü Evi Müzesi
Asıl adı Mavromatakis Köşkü olan bu konağı, İsmet İnönü ilk olarak geçirdiği rahatsızlığın ardından, sessiz ve sakin bir istirahat uygun görülmesiyle birlikte 1924 yılında kiralamış ardından 1934 yılında satın almıştır. Ev, kendilerine Atatürk tarafından hediye edilen mobilyalarla döşenmiştir. Günümüzde müze olarak kullanılan köşkte; İsmet Paşa ve ailesine ait çeşitli eşyalar, resimler ve eşyalar görülebilir.

Pazartesi günü hariç her gün saat 10.00-17.00 arasında ziyaret edilebilir.

Adres: Heybeliada, Refah Şehitleri Cad. No:67 Adalar 

İtfaiye Müzesi
İtfaiye Müzesi, Türk İtfaiyeciliği tarihinin gelecek kuşaklara aktarılması adına 1932 yılında açılmıştır. Müze içerisinde, 1714 yılında Davud-u Hakiki’nin ilk Çardaklı Tulumbası’ndan 1800’lü yıllarda kullanılan Mahalle Tulumbaları ve daha sonraki yıllarda kullanılan Buharlı ve Arabalı Tulumbaları’na kadar çok farklı ve her biri kendi alanında ünik sayılabilecek eserlerinin yanında, mahalle tulumbacıları mizanseni, askeri itfaiye dönemine ait kıyafetler, mum fenerleri, karpit fenerleri, amir yangın baltaları, bez sarnıç, deri kovalar, çeşitli tablolar ve İstanbul’da meydana gelmiş bazı yangınlara ait fotoğraflar gibi ilk etapta sayılabilecek eserler sergileniyor.

Hafta içi 09.00 – 16.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Adres: Yıldız Mah. Çitlembik Yokuşu, Horoz Sok. No:1 Beşiktaş

Yapı Kredi Müzesi
1992 yılında kurulan Yapı Kredi Müzesi’nde eserler, numismatik ve etnografya olmak üzere iki ayrı bölümde sergileniyor. Sikke, madalya ve nişan olmak üzere 55.000’i aşkın eserin bulunduğu numismatik bölümü kronolojik bütünlük açısından dünyadaki önemli özel koleksiyonlar arasında yer alıyor ve müzenin temel koleksiyonunu oluşturuyor.

Türk-İslam kültürüne ait eserlerin bulunduğu etnografya bölümünde ise 16. yüzyıldan itibaren farklı dönemlere tarihlenen binin üzerinde seçkin eser bulunuyor. Müzede gösterime sunulan tombaklar, gümüşler, cep saatleri ve Mustafa Kemal Atatürk’e ait kişisel eşyalar bu bölümde muhafaza ediliyor.

Hafta içi 10.00 – 19.00 saatleri arasında, Cumartesi 11.00 – 19.00 saatleri arasında Pazar günü ise 12.00 – 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Adres: İstiklal Cad. Beyoğlu 

Kartal Belediyesi Masal Müzesi
Türkiye’de bir ilk olan Kartal Belediyesi Masal Müzesi, 2017 yılında müzecilik kavramının toplumda bilinçli bir şekilde oluşturulması, çocukların hayallerini, bilgi ve becerilerini geliştirmeleri ve her yaştan bireyin birlikte vakit geçirebileceği bir mekan olması amacıyla Şair – Yazar Sunay Akın’ın küratörlüğünde Kartal Belediyesi tarafından kurulmuştur. Müze içerisinde, Türk ve Dünya masallarının tarihine ışık tutan, Sunay Akın’ın ülkemiz ve dünyanın farklı ülkelerindeki koleksiyonerlerden topladığı, tarihi değere sahip oyuncakların yanı sıra Türk ve Dünya edebiyatının önde gelen yazarlarının ilk basım kitapları sergileniyor.

Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma günleri 09.30 – 17.00 saatleri arasında, hafta sonu ise 09.30 – 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Adres: Çarşı Mah. Enis Akaygen Sok. No:9 Yakacık, Kartal 

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Müzesi
Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Müzesi, 26 Haziran 2008’de tarihinde kapılarını halka açmıştır. Müzede hastanenin tarihi gelişimi kronolojik olarak sunuluyor. Tek bir sergileme alanına sahip müzede ayrıca, kronolojik sergileme içerisinde bir bölüm başhekimlere ayrılmıştır. Bu bölümde Ord. Prof. Mazhar Osman’dan bugüne görev yapmış tüm başhekimler ile ilgili bölüm de yer almaktadır.

Hafta içi 10.00 – 15.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Adres: Zuhuratbaba Mah. Dr.Tevfik Sağlam Cad. No:25/2 Bakırköy 

II. Bayezid Türk Hamam Kültürü Müzesi
İstanbul’daki 16. yüzyıl Osmanlı hamamları içinde gösterişli mimarisi, boyutu ve çifte hamam oluşu ile dikkati çeken II. Bayezid Hamamı, 1985 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültürel Miras Listesi’ne alınan “İstanbul Tarihi Alanları” içinde yer alır. Osmanlı mimarisinin ve sosyal hayatının vazgeçilmez parçası olan hamam yapıları, sosyal anlamda günümüzde gündelik yaşamdaki önemini büyük ölçüde kaybetmiş olmakla beraber, yaşayan ve kuşaklar boyu aktarılan bir kültürün simgesidir. Bu kapsamda açılan müzede, Osmanlı toplumunda suyun gündelik yaşamdaki yerinin ve öneminin ne olduğu, tarihsel süreçteki değişimin ve dönüşümün nasıl gerçekleştiğinin ziyaretçiye aktarılması hedeflenmiştir.

Hafta içi her gün 09:00 – 16:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Adres: Ordu Cad. Balabanağa Mah. Kimyager Derviş Paşa Sok. No:2 Fatih 

Kaynak: Kültür AŞ