İstanbul Boğazı Hakkında İlginç Bilgiler

Dünyaca ünlü ikonik bir simge olan İstanbul İstanbul Boğazı hakkında ilgi çekici bilgileri sizin için derledik.

Jeopolitik olarak çok özel bir konumdadır
Karadeniz ve Marmara Denizi’ni birbirine bağlayan İstanbul Boğazı hem Asya hem de Avrupa kıtasına dahil olan özel bir konuma sahiptir. Tüm dünyanın ikonik simgelerinden biri olan İstanbul Boğazı, Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin tek geçiş noktasıdır.

3 köprüye ev sahipliği yapar
İstanbul Boğazı üzerinde 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü olmak üzere 3 adet köprü yer alır. Birinci köprü olan (Boğaziçi) 15 Temmuz Şehitler Köprüsü 1973’te boğaza inşa edilen ilk köprüdür. İkinci köprü olan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 1988’de ve üçüncü köprü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü 2017’de iki yakayı birbirine bağlamıştır.

Yaklaşık 30 kilometre uzunluğuna sahiptir
İstanbul Boğazı’nın uzunluğu 30 kilometredir. Ortalama 61 metre derinliğe sahip İstanbul Boğazı’nın en derin noktası 120 metreye kadar ulaşır ve Bebek ile Kandilli, en derin noktalar olarak belirtilir. Dünya üzerindeki deniz taşımacılığına bakıldığında en dar geçide sahip olan İstanbul Boğazı turizmin ve ticaretin odak noktasında yer almaktadır. İstanbul Boğazı’nın en dar noktası ise 760 metre ortalamayla Rumelihisarı ve Anadoluhisarı arasındaki bölgedir.

Boğazın en yüksek tuz oranına sahip yeri Üsküdar açıklarıdır
İstanbul Boğazı’nın tuzluluk oranı en yüksek alan Üsküdar açıklarına denk gelir. En az tuzluluk oranının görüldüğü yer ise Beykoz tarafıdır.

İstanbul Boğazı 2 kez donmuştur
İstanbul Boğazı’nın yakın geçmişte yaşadığı donma vakası 1954 yılında gerçekleşmiştir. Şubat ayında yaşanan donma vakası sonucu boğazdan yürüyerek geçilmiş ve tarih sayfalarına unutulmaz bir olay olarak yer edinmiştir. İlk donma vakasının ise 5. yüzyılda gerçekleştiği belirtilmektedir.

Aynı anda birden fazla akıntıya sahiptir
İstanbul Boğazı akıntıları ile de meşhurdur. Aynı yatakta iki farklı yönde hareket edebilen akıntılara sahip boğazda yüzeyden akan su Karadeniz, derinden akan su Akdeniz özelliklidir.

Balıkların göç yolunu oluşturur
Balıkçılık bakımından İstanbul Boğazı eşsiz bir konumdadır. Çünkü tuzluluk ve sıcaklık bakımından farklı olan denizleri birbirine bağlamaktadır. Bu da balık çeşitliliğini artırırken boğazın bir göç yolu olmasını sağlamıştır. Palamut, orkinos, lüfer, istavrit İstanbul’da en çok görülen balık türleridir.