Bizans İmparatoru Anastasius tarafından Fener Kulesi olarak 528 senesinde inşa ettirilmiş olan kule, Haçlı Seferleri sırasında büyük bir yıkıma uğramış. Kulenin günümüzdeki halini düşündüğümüzde ise yapım tarihi olarak Cenevizliler tarafından İsa Kulesi adı ile yeniden yapılış tarihini kabul edebiliriz. Efsaneleri ile dikkat çeken, tarihi önemi ile öne çıkan ve şehrin en güzel manzaralarını görme imkanı sunan Galata Kulesi denince akla ilk olarak gelen soruları cevapladık.

1. Galata Kulesi nerede?

Bereketzade Mahallesi, Galata Kulesi Sokak, Beyoğlu, İstanbul

2. Galata Kulesi ne zaman açık?

Haftanın her günü açık olan Galata Kulesi’nin ziyaret saatleri 09.00 – 20.30 arası.

Galata Kulesi’nin 9. katında yer alan restoran ise 09.00 – 22.00 saatleri arasında açık.

3. Galata Kulesi’ne nasıl gidilir?

En kolay şekilde tarif edecek olursak, İstanbul’un meşhur meydanlarından Taksim Meydanı’na gelip İstiklal Caddesi’nden Karaköy’e doğru yürüyerek Galata Kulesi’ne ulaşım sağlayabilirsin.

Yenikapı – Hacıosman metrosu ile Şişhane durağına geldikten sonra da kısa bir yürüyüş ile Galata Kulesi’ne gidebilirsin.

Karaköy’den Galata Kulesi’ne yürüyerek ulaşmak da mümkün… Kime sorsan gösterir derler ya, işte tam da öyle!

4. Galata Kulesi’nin mimari özellikleri neler?

Yapı, Romenesk mimari olarak adlandırılan mimari stilinin örneklerinden biri. Büyük eklemli duvar yapıları, yuvarlak kemerler ve güçlü tonozlar bu mimari stilinin en belirgin özellikleri. Bu muhteşem yapıyı aklınızda canlandırın, bu özelliklerin hepsini fark edeceksiniz. Bugünkü duruma genel bakıldığında ise kulenin üçüncü katına kadar Ceneviz, diğer katlarının Osmanlı karakteri taşıdığı gözlemleniyor.

5. Galata Kulesi’nin sivri külahı ve çatısının serüveni nedir?

Kulenin bir şapka gibi en tepesine konumlandırılmış sivri külah, kulenin mimari açıdan tarih boyunca yaşadığı en büyük değişikliklerden. 16. yüzyıldan 1870’lere kadar kule karakteristik sivri bir külaha sahipken 1875 senesinde gerçekleşen bir fırtına sonrası külah uçup gider ve kule külahsız dönemine geçiş yapar. Restorasyon çalışmaları için farklı mimarlardan farklı projeler gelse de 1967 restorasyonuyla kule külahına geri kavuşturulur.

6. Galata Kulesi kaç metre?

Dünyanın en eski kulelerinden biri olan Galata Kulesi’nin yerden, çatısının uç noktasına kadar olan yüksekliği tam 69,90 metre.

7. Galata Kulesi kaç katlı?

9 katlı olan Galata Kulesi’nde 2 adet asansör bulunuyor. Kulenin tepesine çıkarken ilk 7 kat asansör ile çıkılıyor ve sonraki 2 kat merdivenlerden devam ediliyor. Kuleden aşağı inerken ise tamamen merdivenleri kullanabilirsin.

8. Galata Kulesi kaç ton?

İşlenmemiş moloz taşından yapılmış kalın bir gövdeye sahip olan kulenin ağırlığı yaklaşık olarak 10.000 ton!

9. Galata Kulesi kaç yaşında?

1348 yılında yapılmış olan kule 2022 yılı itibariyle tam 674 yaşında.

10. Galata Kulesi’nin mimarı kim?

Kulenin günümüzdeki son halinin mimarı Köksal Anadol’dur.