Fatih’in Edirnekapı semtinde yer alan Kariye, 6. yüzyıla kadar uzanan bir tarihi geçmişe sahip.

Kesin olmamakla birlikle 536 yılında inşaasına başlanılan bu yapı, İstanbul’un fethinden 58 yıl sonra, yani 1511 yılında cami olarak kullanılmaya başlanmış.

Camii, iyi korunmuş, mozaik ve freskleriyle dünya çapında tanınmış bir yapı haline gelmiş.

Cami bir dönem müzeye dönüştürülmüş ve yakın geçmişte en çok ziyaret edilen müzelerden birisi olmuş. Günümüzde ise 4 yıl süren restorasyon çalışmaları sonrasında tekrar cami olarak ibadete açıldı. 

Kariye Müzesi iyi korunmuş mozaik ve freskleriyle dünya çapında tanınıyor. Doğu Roma resim sanatının son döneminin önemli ve güzel örneklerini sunuyor. Mozaiklerdeki derinlik fikri ve figürlerdeki hareketli üslup; Orta Çağ’da Rönesans Dönemi’ni haber veren üstün bir sanatsal değer taşıyor…

Müze 14. yüzyılda yapılan hayranlık uyandırıcı fresk ve mozaiklerini Logothetes (hazine sorumlusu) Theodoros Metokhites’e borçlu. Dış nartekste (Doğu Roma bazilika ve kiliselerinde genellikle batı giriş bölümü) Hz. İsa’nın hayatı, iç nartekste ise Hz. Meryem’in hayatını anlatan mozaikler bulunuyor. Canlı bir anlatıma sahip olan freskler de Hıristiyan teolojisinden önemli sahneleri betimliyor. Kariye’nin renkli ve kaliteli zemin ve duvar yüzeylerindeki mermer süslemeleri de ilgiyi hak ediyor.

İstanbul Senin Notu: Tüm toplu taşıma ihtiyacınız için kullanabileceğiniz yolculuk rehberiniz “Nasıl Giderim?” mini uygulamasına İstanbul Senin’den ulaşabilir, ziyaret etmek istediğiniz yere kolayca varabilirsiniz.