Klasik otomobilden illüzyona, masaldan sinemaya ve oyuncağa kadar özellikle çocukların görmesi gereken çeşitli temalardaki müzeleri sizler için derledik.
Kültür sanat şehri İstanbul, aynı zamanda pek çok müzeye de ev sahipliği yapıyor. Çocuklarda kültürel değerlere sahip çıkıp yaratıcı düşünmelerine kapı aralayacak, eğlenirken öğrenmelerini sağlayacak müze listemizi sizlerle paylaşıyoruz.
1- Rahmi M. Koç Müzesi
Ulaşım, sanayi ve iletişim tarihinin efsanelerinden oluşan koleksiyonu her geçen gün büyüyen Rahmi M. Koç Müzesi, çocukları masalsı bir atmosferde tarihle buluşturuyor. Müzeye gelen minikler, gramofon iğnesinden denizaltıya, röntgen aracından klasik otomobillere, gemi ve uçaklara kadar 14 binin üzerinde objeyi yakından tanıma, deneyimleme fırsatı yakalıyor.
Müzede ayrıca sergiler, birbirinden eğitici atölyeler ve çeşitli aktivite alanları yer alıyor.
2- İstanbul Oyuncak Müzesi
2005 yılında Belgin Akın ve şair/yazar Sunay Akın tarafından kurulan İstanbul Oyuncak Müzesi’nde, 1700’lü yıllardan günümüze oyuncak tarihinin en gözde örneklerini sergileniyor. Müze, dünya tarihini daha eğlenceli, daha akılda kalıcı bir öğrenme yöntemi ile ziyaretçilerine sunuyor.
Uzay oyuncaklarının sergilendiği bölümde Ay’a ulaşma çabası, tren oyuncakları bölümünde ise sanayi devriminin oyuncakların diliyle anlatılması miniklerin en dikkatini çeken bölümler arasında yer alıyor.
3- Miniatürk
“Büyük Ülkenin Küçük Bir Modeli” sloganıyla yola çıkan Miniatürk, 136 mimari eserin 1/25 oranında küçültülmüş minyatür modelleri ile ziyaretçilerine adeta Türkiye turu yaptırıyor. Köprülerden saraylara, Pamukkale’den Peri Bacaları’na kadar pek çok yapının maketi sergileniyor.
Türkiye-İstanbul simülasyon helikopter turundan masal ağacına, temsili kömür vagonlu gezi treninden labirent alanına ve Truva atına kadar birbirinden eğlenceli bölümler Miniatürk’te ziyaretçilerini bekliyor.
4- Pelit Çikolata Muse
Türkiye’de ilk olan ve Pelit üretim tesislerinde kurulan, çikolatadan yapılan eserleri bünyesinde barındıran Pelit Çikolata Muse tüm görkemiyle çikolata severleri bekliyor. Çikolatanın en şımarık görüntüsü çikolata şelalesi, gerçek boyutlu çikolata ev, Nuh’un Gemisi, çikolatanın tarihini anlatan tablolar ve daha fazlası ile çikolata masalı başlıyor. Galata Kulesi’nden, Sultan Ahmet Camii’ne, Kız Kulesi’nden, Boğaz Köprüsü’ne ve İstanbul’u temsil eden birçok tarihi yapıtların yer aldığı müze buram buram çikolata kokuyor.
5- İstanbul İllüzyon Müzesi
Vortex Tüneli’nin yarattığı illüzyona kendinizi bırakmak için cesaretinizi topladığınızda, kendinizi bir anda dönen bir silindirin içerisinde bulacaksınız. Adım atabilmek için uğraşırken aklınızı kaybedeceğinizi düşüneceksiniz – üstelik bunu yaparken düz ve sabit bir platformun üzerinde olacaksınız! Dilerseniz Tepetaklak Odada inanılmaz bir şekilde ters dönebilir, Sonsuzluk odasında kendinizi sonsuzluğun kollarına bırakabilir, yerçekimi ve boyut kurallarına meydan okuyabilir ve kamera karşısında akla gelebilecek her pozu verebilirsiniz!
6- Masal Müzesi
Türkiye’de bir ilk olan Kartal Belediyesi Masal Müzesi; müzecilik kavramının toplumda bilinçli bir şekilde oluşturulması, çocukların hayallerini, bilgi ve becerilerini geliştirmeleri ve her yaştan bireyin birlikte vakit geçirebileceği bir mekân. Masal Müzesi’nde sergilenen eserlerin yanı sıra müze içerisinde ve bahçesinde sergilenen heykeller de ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Özellikle kitaplık bölümünde yer alan Hans Christian Andersen’in Türkiye’de bir ilk olan heykeli görülmeye değerdir. Bununla birlikte müze içerisinde ve bahçesinde birçok masal kahramanının yer aldığı heykeller de bulunmaktadır.
7- Barış Manço Evi
Kadıköy denilince Moda, Moda denilince Barış Manço gelir akla. Değerli sanatçı Barış Manço’nun 1984 ile1999 yılları arasında yaşadığı ev, aynı zamanda müzisyenin sanatçı kimliğinin yanı sıra farklı özelliklerini de yansıtan bir mekân. Domates Biber Patlıcan, Arkadaşım Eşek, Süper Babaanne gibi şarkılarıyla ve Adam Olacak Çocuk yarışması ile çocukluğumuza damga vurmuş ünlü sanatçı Barış Manço’nun yaşadığı ve eserlerini ürettiği, Kadıköy Moda’daki evi müze haline getirilmiş. Manço’nun müze evinde Kadıköy Belediyesi tarafından Barış Manço dendiğinde akla gelecek pek çok detay bir araya toplanmış.
8- İstanbul Deniz Müzesi
Türkiye’nin denizcilik alanında en büyük müzesi olan İstanbul Deniz Müzesi, çocukların mutlaka görmesi gereken müzelerden biri. Dünyanın sayılı müzelerinden olan Deniz Müzesi, Türkiye’de kurulan ilk askeri müze olarak da biliniyor. Toplam 3 kata yayılmış müzede saltanat kayıkları, bahriyeli kıyafetleri, el yazmaları, gemi modelleri, sancaklar, haritalar, tablolar, tuğralar ve armalar, kadırgalar, seyir aletleri, gemi baş figürleri ile silahlar sergileniyor. Girişte ayrıca çocuklar için eğitici oyun alanı ve hediyelik eşya bölümü de yer alıyor.
9- İstanbul Sinema Müzesi
Yeşilçam’ın eski ihtişamlı günlerinin simgesi Tarihi Atlas Sineması’nın yeniden açılmasıyla birlikte İstanbul Türkiye’nin en kapsamlı sinema müzesine de kavuştu. Modern müzecilik anlayışına uygun olarak dizayn edilmiş İstanbul Sinema Müzesi, geçmişten günümüze Türk sinemasının tarihsel gelişimine ışık tutuyor.
İnteraktif Dijital Müze, Sinema Tarihi Müzesi, Sanat Galerisi ve Çalışma Alanları olmak üzere 4 farklı bölümden oluşuyor. 3 katlı müzede özel koleksiyonlar, dünya sineması tarihine ilişkin bilgi ve belgelerin yanı sıra Türk sinemasından baş yapıtlar sinemaseverler için sergileniyor.
10- Klasik Otomobil Müzesi
Arabalara meraklı bir çocuğunuz varsa bu müze tam size göre. Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi binası, dekorasyonu ve barındırdığı eşsiz güzellikteki koleksiyonu ile her yaştaki ziyaretçilerine unutulması imkansız anlar yaşatmaktadır. Otomobiller, motosikletler, kamyonlar, itfaiye araçları, savaş araçları, türbinlerden oluşan müze koleksiyonlarını barındıran müzede 60’ın üzerinde araç sergilenmektedir.