İstanbul’un tarih kokan semtlerinden bir diğeri de tarihi konakları ve nostaljik sokaklarıyla Balat… İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı bir semt olan Balat, Haliç kıyısında, Ayvansaray ile Fener arasında yer alıyor.
Surlardaki Blaherna Sarayı’na yakınlığından dolayı Rumca saray anlamına gelen ‘Palation’ kelimesinden gelen Balat adıyla anılan semt, eskiden İspanya’dan gelen Yahudilerin yaşadığı meşhur bir Yahudi Mahallesi olarak biliniyordu. Lakin yüzyıllarca yalnızca Yahudilerin değil; Müslüman ve Hristiyan halkın da iç içe yaşadığı Balat, bu zenginliğini mimari dokusuna yansıtmayı da başarmıştır.
Tarihi sokakları ve cumbalı evleriyle gören herkesi kendisine hayran bırakan Balat, eski İstanbul diye tabir edilen bölgede, şehir surlarının içindeki konumuyla UNESCO Dünya Kültür Mirası kapsamında korunan bir semttir. Günümüzde şehir içinde oldukça meşhur bir gezi noktası olan bu nostaljik semtte, konsept kafelerden, salaş restoranlara, meyhanelerden, mütevazı butiklere kadar vakit geçirebilecek pek çok etkinlik noktası bulunuyor.
Özellikle meyhaneleriyle de ünlü olan Balat, meşhur Agora Meyhanesi’ne ev sahipliği yapıyor. Agora Meyhanesi tüm İstanbul’da oldukça meşhur bir müessese olarak birçok müdavime sahip! Bunun yanı sıra Balat’ta; Cibali Tütün Fabrikası, Balat Ahrida Sinagogu, Cibali Şerefiye Sokak, Orhan Kemal Evi, Gül Camii, Aya Nikola Rum Ortodoks Kilisesi, Fener Rum Patrikhanesi, Cibali Ayakapı Hamamı, Aya Yorgi Kilisesi ve Yıldırım Caddesi gibi görülmesi geren yerler bulunuyor.
Yukarıda bahsettiğimiz yerlerin arasına; Dimitri Kantemir Müzesi – Merdivenli Mektep Sokak, Fener Rum Erkek Lisesi, Meryem Ana Kanlı Kilise, Kiremit Caddesi, Balat Kültür Evi, Demir Kilise-Sveti Stefan Bulgar Kilisesi, Tahta Minare Cami, Merdivenli Yokuşu, Çıfıt Çarşısı, Surp Hreşdagabed Ermeni Kilisesi, Fethiye Camii ve Müzesi’ni de ekleyebilirsiniz.