İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin restorasyonunu yaptığı Eyüpsultan’daki Feshane, ‘Artİstanbul Feshane’ adıyla açıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 200 yıllık tarihi yapı Feshane’yi, yenilenmiş haliyle İstanbul’un kültür-sanat hayatına kazandırdı. Yeni adıyla Artİstanbul Feshane; yeniden İstanbul’un ve sanat dünyasının hizmetine girdi. Osmanlı’nın Batılılaşma döneminin simge yapılarından biri olan Feshane-i Amire, artık Artİstanbul Feshane ücretsiz olarak her gün 10.00-18.00 arası hizmet verecek.
8 bin metrekarelik alanda konumlanan Artİstanbul; sergi salonları, zengin kütüphanesi, sosyal mekânları, kongre, atölye ve okuma alanlarının yanı sıra kafe, restoran, mağaza ve yeşil alanlarıyla da görülmeye değer…
İstanbul’un turistik merkezlerinden biri olan yaklaşık 200 yıllık tarihi yapı Feshane’de, 8000 metrekarelik alanda bienal alanı, geçici sergi alanları, mağaza konferans salonu, kütüphane ve kafe bulunuyor. Şehrin belli merkezlerinde yoğunlaşmış kültür-sanat etkinliklerini Haliç kıyılarına taşıyacak olan Artİstanbul Feshane’nin açılış sergisinin adı “Ortadan Başlamak.” Sergi, 19 küratör ve 300 sanatçının 400’den fazla eserini bir araya getiriyor. Sergi, 30 Ağustos’a dek açık kalacak. Artİstanbul Feshane ayrıca koleksiyonlarıyla uluslararası üne sahip müzelerle de ortak sergiler planlayacak.
Feshane-i Amire’nin hikayesi 1827 yılında geleneksel bir imalathane olarak başlamış. 1833 yılında, Haliç’in güney kıyısında, Eyüp Defterdar İskelesi’ndeki bugünkü yerine taşınmış. Kuruluş amacı, reformcu padişah 2. Mahmud’un ordusuna fes yapmakmış.
1843 yılında Avrupa’dan getirilen yeni teknoloji ile ilk kez buhar makinelerinin kullanıldığı Feshane, kapsamlı bir dokuma fabrikasına dönüşmüş.
1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı döneminde askeri idareye geçmiş. 1894 yılında güncel ihtiyaçlar doğrultusunda yenilenmiş ve “Sanayi Sıbyan Mektebi” olarak dokumacılık konusunda bir okul haline gelmiş.
Cumhuriyet döneminde birkaç kez el değiştiren Feshane, 1985 yılında İstanbul Belediyesi’ne devredildi. 1986 yılında Haliç çevresinin yeniden düzenlenmesi projesi kapsamında yapının büyük dokuma salonu dışındaki bölümleri yıkıldı.