Ramazan bu yıl yakıcı yaz sıcaklarına denk gelmiyor ama uzun açlık ve susuzluk süresi nedeniyle, metabolizmayı bu sürece hazırlamakta fayda var.
İşte sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmek için 5 altın öneri:
Salatayı artırın, tuzu azaltın: Sağlıklı bir bağırsak sisteminin vazgeçilmezi olan taze yeşil sebzelerin su ve posa içeriği yüksek, kalorileri yok denecek kadar az. Bu nedenle her yemeğin yanında bol salata tüketmeye özen gösterin. Ancak salataya tuz yerine limon sıkarken, yemeklere de fazla tuz eklemekten kaçının. Zira aşırı tuz tüketimi ödemlere yol açıp, kan basıncını yükseltebiliyor.
Kafeini kısıtlayın, bol su tüketin: Çay, kahve ve kola gibi içeceklerde bulunan kafein kronik tüketildiğinde bağımlılık yaptığı gibi sindirim sorunlarına da yol açabiliyor. Ayrıca idrar söktürücü etkisi ile vücutta bulunan suyun böbreklerden atımını hızlandırarak su kayıplarına neden oluyor.
Basit değil kompleks karbonhidratları tercih edin: Basit karbonhidratlı yiyecek ve içecekler kan şekerinde ani iniş ve çıkışlara yol açıyor, sık sık acıktırıyor. Bu nedenle basit karbonhidratlardan şimdiden uzak durmaya başlayın ve daha geç acıkmak için kompleks karbonhidratları tercih edin.
Yoğurt ve kefiri eksik etmeyin: Yoğurt ve kefir tüketmek sindirim sistemini Ramazan’a en güzel şekilde hazırlamakta oldukça etkili. Bu gıdalarda bulunan bağırsak için yararlı bakteriler hem Ramazan öncesi hem de Ramazan’da sindirim sistemi ile ilgili yaşanabilecek olası sorunları önlemeye yardımcı oluyor.
Et ve sebzeyi bir arada tüketin: Sebze ve proteini bir arada almak Ramazan öncesi sindirim sistemini rahatlatır, Ramazan’da da uzun açlık sürecindeki hazım sorunlarından korur.